Walka z otyłością dzięki... tkance tłuszczowej?

15 czerwca 2009, 23:44

Brunatna tkanka tłuszczowa, zdolna do spalania tłuszczu i wytwarzania w ten sposób ciepła, u wielu ludzi nie zanika w okresie dzieciństwa, jak dotychczas sądzono. Wprost przeciwnie - jak wynika z najnowszych badań, posiada ją aż 6% osób dorosłych.



Pełne ziarna ograniczają tłuszcz śródbrzuszny

20 października 2010, 17:07

U ludzi, którzy jedzą w ciągu dnia kilka porcji pełnego ziarna, ograniczając jednocześnie spożycie ziaren oczyszczonych, występuje mniej śródbrzusznej (trzewnej) tkanki tłuszczowej. To istotne spostrzeżenie, ponieważ liczne badania wykazały, że brzuszne rozmieszczenie tłuszczu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, np. choroby niedokrwiennej serca czy nadciśnienia, oraz cukrzycy typu 2.


Co z dzieje w ciele ultramaratończyka?

29 listopada 2010, 11:36

Dzięki mobilnej aparaturze do rezonansu magnetycznego naukowcy mogli przez 4,5 tys. km podążać tropem ultramaratończyków. W ten sposób ustalili, jak ich organizm odpowiada na stres związany z biegami wytrzymałościowymi. Szczególnie interesujące było dla akademików to, co dzieje się z mięśniami i tkanką tłuszczową.


Znaleziono sposób na przekształcenie złego tłuszczu w dobry

21 września 2017, 11:31

Dobry tłuszcz (brunatny) pomaga spalać kalorie, natomiast "zły" (biały) przyczynia się do ich magazynowania. Ostatnio zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opracował metodę przekształcania, przynajmniej u myszy, białej tkanki tłuszczowej w brunatną.


Obiecujące wyniki testów środka na łysienie androgenowe. Pozyskano go dzięki komórkom macierzystym tkanki tłuszczowej

20 maja 2020, 14:12

Koreańscy naukowcy, którzy pracują nad terapiami na łysienie androgenowe, przetestowali z dobrymi wynikami roztwory do stosowania miejscowego z ekstraktów z komórek macierzystych tkanki tłuszczowej. Pod koniec eksperymentu w grupie interwencyjnej stwierdzano znaczący wzrost liczby włosów i średnicy mieszków włosowych - podkreśla dr Young Jin Tak.


Trenować na czczo czy po posiłku - oto jest pytanie (już ze znaną odpowiedzią)

18 kwietnia 2017, 10:25

Naukowcy z Uniwersytetu w Bath jako pierwsi sprawdzali, jak jedzenie lub post przed treningiem wpływają na ekspresję genów w tkance tłuszczowej w reakcji na ćwiczenia.


Nie ma tego złego...

24 lipca 2008, 17:48

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - mówi stare przysłowie. Okazuje się, że także w medycynie można odnaleźć przykłady na potwierdzenie jego prawdziwości. Okazuje sie bowiem, że tkanka tłuszczowa u osób otyłych ma jedną potencjalnie istotną zaletę: jest wyjątkowo bogatym źródłem komórek macierzystych. O odkryciu donoszą amerykańscy lekarze na łamach czasopisma Plastic and Reconstructive Surgery.


Mikrobiom odgrywa ważną rolę w termogenezie

7 marca 2019, 05:22

Podczas ekspozycji na zimno mikrobiom jelit pomaga podtrzymać temperaturę głęboką ciała.


Zwalczanie otyłości z pomocą kwasów żółciowych?

17 stycznia 2018, 06:18

Kwasy żółciowe zmieniają białą tkankę tłuszczową w beżową, która spala kalorie.


Jedzenie także aktywuje brunatną tkankę tłuszczową

30 sierpnia 2018, 05:18

Nie tylko chłód, ale i jedzenie nasila termogenezę w brunatnej tkance tłuszczowej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy